您的位置: 首页 > 资源和办公 > 新闻中心 > 学术报告

朱怀平教授学术讲座预告

讲座题目:  Modeling and dynamics of mosquito abundance and mosquito-borne diseases

讲座时间:  2016年6月19日 上午9:00-10:00、10:15-11:15

讲座地点:  9号楼数学报告厅(924)

主讲人:  朱怀平教授

内容摘要:
Mosquitoes are the vectors for mosquito-borne diseases. As an example, I will first introduce the mosquito surveillance program for West Nile virus in Canada. Then I will discuss the modeling and dynamics of mosquito abundance with the impact of weather conditions and landscape information.I will then discuss the dynamical models for the transmission of West Nile virus, and their dynamics, to reveal the triggering mechanisms of an outbreak and recurrence of mosquito-borne diseases.
主讲简介:
朱怀平,2000年获加拿大蒙特利尔大学数学博士学位,后在滑铁卢大学,佐治亚理工学院从事博士后研究工作。现任加拿大约克大学教授,并行计算与模拟实验室主任,曾任约克大学研究生项目主任。长期从事分支理论及其应用、希尔伯特第十六问题、种群生态学与传染病学的数学分析研究、气候变化模拟和影响、以及蚊虫疾病的实时预报和控制等研究工作。
正文

Mosquitoes are the vectors for mosquito-borne diseases. As an example, I will first introduce the mosquito surveillance program for West Nile virus in       Canada . Then I will discuss the modeling and dynamics       of mosquito abundance with the impact of weather conditions and landscape information.I will then discuss the dynamical models for the transmission of West Nile virus, and their dynamics, to reveal the triggering mechanisms of an outbreak and recurrence of mosquito-borne diseases.

朱怀平在数学及生物数学的国际顶级或高水平期刊上累计发表文章100多篇。解决了著名的希尔伯特第16问题关于幂零图周期重数有限性的问题,是目前这一领域国际最著名专家之一,在国际著名的微分方程杂志发表了单篇长达112页论文。作为大会主席,多次组织举办了动力系统分支理论以及应用,生物数学,气候变化以及影响等学术会议,并先后在重要国际会议做特邀报告20余次。作为项目负责人获得加拿大国家创新基金(CFI),国家工程和自然科学基金会(NSERC),加拿大健康研究院(CIHR),加拿大公共卫生部,安大略省卫生部,安大略省环境部、科技部等资助。2003年获加拿大国家创新基金会基础创新奖,2007年获安大略省青年科学研究奖。